top of page

© 2017 Objekt-Őr Kft. Minden jog fenntartva! 

Vezetékes vagy vezeték nélküli?

Egy XXI. században kiépített, korszerű riasztórendszer szinte minden eszköze lehet vezeték nélküli (rádiós) vagy vezetékes. A vezetékes rendszer előnye, hogy sosem kell az eszközökben akkumulátorokat, elemeket cserélgetni, valamint sokkal jobban ellenállnak a külső rádiófrekvenciás zavaró tényezőknek az ebből fakadó műszaki problémák elenyészőek. "Hátrányuk", hogy a rendszer minden eszközét a riasztóközponttal és vagy a bővítő modulokkal, érzékelőkkel, jelzésadókkal és minden egyéb a rendszerhez csatlakoztatott eszközzel korrekt fizikai (kábel) összeköttetésbe kell hozni. Ez természetesen egyben a kiépített védelmi rendszer előnye is. Cégünk javít, karbantart, telepít vezeték nélküli riasztó rendszereket, de amennyiben a lehetőségek adottak és műszakilag vagy a megrendelő igényeinek nem probléma, mi elsősorban vezetékes rendszerekkel és eszközökkel dolgozunk. A helytelen eszköz elhelyezések vagy rosszul nem szakember által tervezett védelmünk következtében a riasztórendszer üzemképtelenné vagy megbízhatatlanná válik, nem beszélve a műszaki, biztonsági szabványokról és a megfelelőségről.

A vezeték nélküli vagy hibrid (vezetékes és vezeték nélküli rendszerek) rendszerek előnyei, hogy a mai technológiával már nem kell szinte semmit kábelezni, minden egység (érzékelők, jelzésadók, kezelők, stb.) összehozható vezeték nélkül rádió frekvencián a riasztóközponttal, ami képes ezeket a jeleket fogadni és átalakítani eseményekké. Hátránya, hogy bizonyos eszközökben a kis elemek, akkumulátorok miatt (pl. Rádiós LCD kezelő) gyakrabban kell elemet cserélni. Kb. fél évente, de használatól függően a havi elemcsere sem kizárt. Éppen ezért mindig kérje szakember segítségét, hogy elkerülhesse az esetleges plusz költségeket és felesleges problémákat. A rádiós eszközök általában kétféle frekvencián kommunikálnak. Ezek 433MHz vagy 868MHz. Régebben minden gyártó 433MHz-en működő rádiós biztonságtechnikai eszközöket gyártott, de mivel sok más műszaki vezeték nélküli termék is, mint pl: bébiőr, vezeték nélküli kapucsengő, automata kapu vagy ajtónyitó távirányító, autóriasztó, stb. ezen a frekvencián működött ezért egyre jobban telített volt a tartomány és ez sok téves riasztást valamint egyéb műszaki problémákat okozott. Éppen ezért a gyártók már áttértek a 868MHz-es eszközök gyártására és forgalmazására. Hogy mitől lehet jó egy vezeték nélküli rendszer? A 868MHz frekvencia a 433MHz duplája éppen ezért kisebb teljesítménnyel nagyobb hatótávon használhatóak, kisebb antennával mint elődeik. A vezeték nélküli rendszerek adó és vevő (azaz pl: érzékelő és riasztóközpont) közötti kommunikáció lehet egyirányú vagy kétirányú. Egyirányú kommunikációnak nevezzük, mikor az eszköz (pl. érzékelő, távirányító, stb.) a központ felé elküldi a jelet, de "választ" már nem kap, hogy jel célba ért e. A kétirányú kommunikáció esetén ez módosult arra, hogy az adott kétirányú eszköz Pl. távirányító, kezelő, visszajelzést kap és mutat a felhasználó felé a teljesítendő vagy teljesített parancsról. A rádiós eszközök működésének egyik alapvető kritériuma a korrekt térerő. Egy rádiós eszköz (gyártó függő) általában nyílt téren képes lehet, 1000 vagy 1500m hatótávolságra is. Ezek az adatok viszont laikusok számára megtévesztőek lehetnek, hiszen ez nyílt zavarmentes környezetre vonatkozik. Egy lakás, iroda vagy ház, ahol általában ezek az eszközök a leggyakrabban telepítésre kerülnek hatótávolságukat nagyban befolyásolja a ház elhelyezkedése, szerkezete, összetétele (beton tégla, könnyűszerkezet) a födémek átmérője és anyaga. Sajnos találkoztunk már olyan esettel is ahol a hatótávolság kb. 10m re csökkent a betonfödémek és vasak miatt. Ilyen esetekben alkalmazhatóak az ún. Repeater-ek azaz Rádiós jelismétlők, viszont érdemes azt tudni, hogy ezek általában 40m és 60m ig alkalmazhatóak, utánuk újabb Repetaert kell telepíteni, valamint egy rendszeren belüli rádiós jelismétlők száma gyárilag korlátozott.

Cégünk senkit nem szeretne lebeszélni a rádiós eszközökről, hiszen mi magunk is telepítjük őket megrendelőink részére, de általában csak olyan helyeken, ahol vagy műszakilag nincs más megoldás vagy esztétikailag a megrendelő ragaszkodik hozzá. A rádiós rendszerekkel kapcsolatban mindig is sok tévhit és legenda kering a jelzavarásról, stb. Ezeket a mai technológiával szerencsére sikerült elenyészőre csökkenteni a többszörös kódolású ugrókódos átjelzéstechnikának és kétirányú kommunikációknak köszönhetően, ezért ez ne legyen feltétlenül kizáró ok a döntésben.

bottom of page