top of page

Kültéri védelem

Kültéri védelem esetén is rendkívül fontos, hogy a Rendszer tervezésénél figyelembe vegyük az esetleges helyi környezeti tényezőket. Ne felejtsük el, hogy a kültér mindig is kültér marad.

Télen -10 akár -15 fok is előfordulhat, míg nyáron a perzselő nap akár 40-45 fokkal süti az érzékelő eszközeinket. Nem beszélve az UV sugárzásról, a csapadékokról, valamint az egyéb kültéri védelem esetén zavaró időjárási tényezőkről, melyek fokozottan befolyásolhatják a Rendszerünk működését (Hó, Köd, Eső, stb.)
Kültéri védelem esetén a leggyakrabban használatos eszközök a sorompók. (Infra vagy mikrohullámú/radaros)
Az Infra sorompók optikai működési elv (Emberi szem által nem látható - Infravörös sugárzás) alapján generálnak jelzést. Maximum 150-200m-ig ajánlott a telepítésük. Léteznek kétsugaras, négysugaras, nyolcsugaras, tizenhat sugaras, változatban. Minél több az Infra sugarak száma, annál stabilabb eszközt fogunk kapni érzékelés terén, természetesen betartva a telepítései előírásokat, beállításokat. Az adó és vevő párban kialakított optikai segédeszközök segítségével (tükrök, lencsék) találnak célba az adó által impulzusosan generált infravörös sugarak a vevő egységbe. Az Infra sorompós kültéri védelmi rendszer tervezésénél, kialakításánál fontos figyelembe vennünk a helyszín adta adottságokat. Kóbor állatok, bokrok, növényzet okozta téves riasztás, időjárási viszontagságok. A valódi kültéren (szabad ég alatt, kerítéssel körbevédett pusztán) elhelyezett infra sorompóknak szüksége van fűtésre a téli évszakoknál a téves jelzések minimalizálása érdekében.

A mikrohullámú azaz radarsorompók egyik csoportja az ún. doppler effektus elvén működik. (Pl.: Traffipax) Az adó és vevő (akár egy egységen belül) egy általában 10GHz-es mikrohullámú frekvencián működő „sugárnyalábot” létrehozva érzékelik a változást melyet a riasztást kiváltó tárgy vagy személy radar sorompomozgásából következett paraméterváltozások váltanak ki. A másik típusú radarsorompó az ún. kétpozíciós sorompó, melynek az Infra sorompókhoz hasonlóan egy adó-vevő párból kell állniuk. Megbízható működésük 500 méterig reális. Mivel a radarsorompók elektromágneses frekvenciát használnak az érzékeléshez, nem pedig optikai megoldással vannak ellátva, ezért az időjárási tényezők egyáltalán nem befolyásolják az érzékelés minőségét.

Ezzel szemben mint minden biztonságtechnikai eszköznél, az infra és/vagy radarsorompóknál is rendkívül fontos a szakember általi felmérés, tervezés, telepítés, valamint beállítás. Ezek bármelyikét elhanyagolva több gondunk származhat a kiépített eszközök működésével mint hasznunk.
A Kültéri védelem tekintetében fontos még megemlíteni a kültéri mozgásérzékelőket.
Működésük nem sokban különbözik a beltéri használatra kifejlesztett eszközöktől. Víz vagy csepp álló, IP védett kialakításuk, valamint több érzékelő egység kombinálásában és az érzékenységek többféle állításában térhetnek el. Pl: Egy eszközön belül 2 PIR 2 Mikrohullámú egység melyek kombinálva vannak, vagy 2 PIR 1 mikrohullámú érzékelő egység, vagy 8 PIR egységből kialakított tükrös érzékelő egység stb.
A kültéri védelem kialakításához kapcsolódva vannak igen csak speciális és ritkán használt, érzékelési módszerek is. Ilyenek például az optikai kábeles vagy piezo elektromos vagy elektret technológián kifejlesztett koaxiális kábelű kerítésvédelem, melyek egy már kialakított kerítés védelmét tudják ellátni. (Kialakítástól függően – átmászás, áttörés, elvágás) Mivel ez a kerítésvédelmi fajta, rendkívül költséges és folyamatos műszaki karbantartást igényel ezért főleg csak olyan objektumok vagy létesítmények védelmére használják, ahol a biztonsági elvárások megkövetelik ezt. Pl: Börtönök, Katonai objektumok, Ipari vegyészeti telepek, laboratóriumok, vagy nukleáris létesítmények, erőművek, stb.
Természetesen kültéri védelem eszközének tekintjük még az ún. mágneses terű vagy optikai, kapacitív vagy (manapság már elavult) folyadékos lépésérzékelőket, melyeknek kialakítása rendkívül körülményes, mivel a föld alatt helyezkednek el. Rendkívüli előnyük, hogy a védett területen semmi földfelszín felett látható eszköze nincs. Hátránya, hogy két vagy négylábú állatok, viharok, (mágneses térérzékelő esetén – közeli villámlás) elég sok téves riasztást tud kiváltani.

Itt ezekről olvashat: Infrasorompó, Radarsorompó, Mikrohullámú sorompó, Infrasorompó oszlop, lépésérzékelő, kerítésvédelem, átmászás védelem, határvédelem, kültéri mozgásérzékelő, lézeres védelem, kültéri riasztó

bottom of page