top of page

Optikai és akusztikai jelzésadók

Hangszórónak nevezzük az olyan elektronikai eszközöket, melyek képesek elektromos jel hatására az emberi fül által hallható hangot-hangokat generálni. Minden védelmi vagy jelző rendszerhez (Behatolás, Tűz) egyedileg, a helyszín adottságaihoz telepített valamint programozott jelzésadók kerülnek felszerelésre. A köznyelvben általában csak szirénának, hangjelzőnek vagy kürtnek hívjuk őket, ám tulajdonságaik ennél sokkal többrétűek.

A leggyakrabban használt ún. kültéri akkumulátoros hang és fényjelző (köznyelvben: kültéri sziréna) általában egy műanyag külső és fém belső burkolattal rendelkező eszköz, mely különféle (előre beprogramozott) események hatására - pl: Betörés, Szabotázs, Tűz,  vagy esetleg Támadás - válik aktívvá. Ezen eszközök hangereje változó, de általában 103 és 128dB érték között mozog. Szirénák vagyis hangjelzők esetében a külső és belső műszaki paraméterek  és IP védettség alapján különböztetjük meg őket. 

Vannak sima műanyagházas kültéri hang és fényjelzők, melyek általában a hangszóró-kürt védelme miatt rendelkeznek egy belső vékony fém lemezzel is. Léteznek olyan kültéri hang és fényjelzők, melyeknek már a legkülső borítása is fém, tehát szabotázsuk sokkal nehezebben kivitelezhető. 

Kürt tekintetében a biztonságtechnika területén léteznek ún. piezo elektromos és dinamikus hangszórók. Utóbbi eszközön az ún. nyomókamra effektust használják fel általában, a nagyobb hanghatás elérése érdekében. A piezoelektromos hangjelző a piezoelektromosság jelenségét használja fel, így bizonyos kristályok alakja megváltozik, ha azok megfelelő részeit elektromos feszültség alá helyezzük. Mivel a kristályok merevek, ezért ezek csak nagyfrekvenciás hangokat tudnak kellő hatékonysággal előállítani. 

 

A dinamikus hangszóró (pl. nyomókamra kialakítással)


A legelterjedtebb típusú hangszóró eszköz, melyben egy mágnes belsejében csillapítottan lengő tekercs egy laphoz van rögzítve. Ha a tekercsben ingadozó erősségű áram folyik, akkor az megmozgatja a lapot (membránt), ami az áram erősségének megfelelően kitér. A hallható frekvenciatartományban (20 Hz - 20 kHz) ezt hangként érzékeljük. Használható beszéd és zene átvitelre is, de egyaránt alkalmas riasztási hangot is kiváltani, ha az ellenállás értékek megfelelőek. 

Valamint léteznek olyan kültéri hang és fényjelzők, melyek rendelkeznek hab kifújás védelemmel, adott esetben a fémházukon rezgésérzékelővel, 
valamint ún. intelligens hibakimenetekkel és programozható hanggal. Ami minden kültéri hang és/vagy fényjelzőn alapesetben is elvárható és megtalálható, az a szabotázskapcsoló, mely a falról való lefeszítés és a fedél kinyitásának védelmére szolgál. 

Mint a többi riasztórendszerhez csatlakoztatható eszköz, természetesen kültéri vagy beltéri szirénákból is léteznek manapság már szinte teljesen vezeték nélküli eszközök. A legnagyobb kihívás mégis ez az eszköz volt a gyártók számára, hiszen az egyik legnagyobb áramfelvételű eszköznek számító kültéri szirénának nehéz volt úgy kialakítani az általában mikroprocesszorral vezérelt panelját, hogy akár pár elemről vagy kisebb akkumulátorról önállóan meg tudjon hajtani egy kürtöt és a villogóját. Jó pár évvel ezelőtt a riasztás indításának jelzése már megoldott volt vezeték nélkül, ilyenkor a szirénát viszont még meg kellett táplálni a hálózati feszültségről egy transzformátor segítéségével. Manapság viszont már léteznek teljesen vezeték nélküli akár kültéri akár beltéri használatra gyártott hang és fényjelzők, melyek a saját akkumulátorukról vagy elemeikről, korrektül üzemképesek maradhatnak 1-2 évig. 

A kültéri szirénákon kívül, melyek rendelkeznek valamilyen szintű IP védettséggel, a biztonságtechnikában sajnos egyre kevésbé használatos, de igen csak hasznos eszközökről se feledkezzünk meg, a beltéri hangjelzőkről. 
A beltéri hangjelzők, általában piezoelektromos hangszóróval rendelkeznek, IP védettségük nincs, mivel nem kell semmilyen kültéri viszontagságnak ellenállniuk. A műanyag házon belül helyet kap egy elektronika, maga a hangszóró valamint (jobb esetben), a szabotázskapcsoló is.

 

Miért van szükség szirénára?

 

Amíg a kültéri hang és fényjelző felhívja a külvilág figyelmét hang és fény hatásokkal (vagy kialakítástól függően csak hang) az esetleges védett objektumban zajló illetéktelen behatolásra, addig a beltéri hangjelző feladata, hogy a betörőt "sokkhatás" érje és minél kevesebb rongálással, keresgetéssel, kártevéssel mielőbb menekülőre fogja. Cégünk álláspontja a korrekt védelem kialakítása, melyhez hozzátartozik a kültéri hang és fényjelző (ideális esetben több is) és beltéri hangjelző alkalmazása is. 
Vannak bizonyos Magyar és Európai Uniós szabványok, melyek bizonyos védelmi szintnél, megkövetelik a több kültéri hang és fényjelző alkalmazását. 

 

Érdekesség


Fontos megemlíteni még, hogy ahogy egy kis sétát téve hazánkban nézegetjük a házakat, üzleteket, stb...  két féle színű villogóval ellátott szirénát láthatunk. Az egyik teljes egészében piros színű. Ez minden esetben a Tűzjelzésre utaló hang és fényjelző egység. A másik színű villogóval ellátott szirénák, általában narancs, borostyán színűek. Ezek a behatolás/betörés jelzésre utalnak. Más országokban vagy kontinensen van, ahol a kék színű búra alkalmazásával jelzik az esetleges betörést. (Pl. Anglia)

Itt ezekről olvashat: Riasztó sziréna, Kültéri sziréna, Kültéri hang-és fényjelző, Hangos sziréna, Halk sziréna, Nyomókamrás sziréna, Piezzos sziréna, Villogó, Riasztó doboz, Solo sziréna, Signal sziréna, Bentel sziréna, TLM-30 sziréna, Lapos riasztó sziréna, esztétikus sziréna

bottom of page