top of page

Beltéri védelem

Beltéri védelem illusztráció

Beltéri védelem kialakítása esetén számtalan érzékelő típusról és fajtáról beszélhetünk, mi most a legfontosabbakat emelnénk ki.
Héjvédelem: Általában az ablakok, ajtók azaz nyílászárókra terjed ki. Héjvédelem esetén beszélhetünk süllyeszthető nyitásérzékelőkről (ablak vagy ajtókeretbe beépíthető) vagy felületi nyitásérzékelőkről. A nyitásérzékelők, (mint ahogyan a nevükben is benne van) az adott nyílászáró (legyen az fém, fa vagy műanyag) nyitását, eltávolodását érzékelik egy mágneses elv alapján működő ún. Reed relé felhasználásával.
A nyitásérzékelők biztonsági besorolásuktól függően rendelkeznek különféle szabotázsok érzékelésének lehetőségével. Pl: Vezeték elvágása, külső mágneses tér elleni védelem.
A héj vagy más néven felületvédelem eszközeihez sorolható még az Üvegtörés érzékelő.
Az üvegtörés érzékelőknek több csoportjuk van. Léteznek az ún. piezo elektromos elven működő, vagy higanyos az ablak felületére ragasztható üvegtörés érzékelők. Hátrányuk, hogy az ablaküveg kis rezgésére is téves riasztást adhatnak, valamint a rögzítésük (ragasztás) nem mindig stabil.
A mai világban leggyakoribb használatban lévő ún. akusztikus üvegtörés érzékelők pontos, precíz üvegtörés teszter segítségével beállítva, korrekt védelmet nyújthatnak a védett üvegfelületekhez, legyen az ragasztott, fóliázott, többrétegű vagy bármilyen üvegfelület.
Az érzékelő elektronikájába gyárilag „beprogramozott” frekvencián hallható hangok (kombinálva) egy beépített mikrofon segítségével váltanak ki riasztást az érzékelőn. Általában az üvegtörés érzékelőknek egy ablakfeszülés hangot pár másodpercen vagy századmásodpercen belül csörömpölésnek kell követni, különben az eszköz nem vált ki riasztást. Erre azért van szükség, hogy az adott védett térben lévő zavaró tényezők, pl. kutyaugatás, tapsolás, díszmadár által kiadott hangok ne zavarják az eszközt a működésben. Az eszköz pontos, precíz beállításához ún. üvegtörés teszter készüléket kell alkalmaznia a szakembernek, amivel az ablakfeszülés, csörömpölés hangokat tudja utánozni az érzékelőnek, mindenféle rongálás nélkül. Az akusztikus üvegtörés érzékelő eszközök további előnye még, hogy nem kell a védett üvegfelületen elhelyezni. Az érzékelő elhelyezését az adott típusú, kialakítású eszköz gyári paraméterei határozzák meg. (mennyezetre szerelhető vagy álmennyezetbe süllyeszthető üvegtörés érzékelő vagy oldalfalra szerelhető üvegtörés érzékelő).
A héj vagy felületvédelem utáni első lépcső a térvédelem.
A térvédelemnél használt leggyakoribb és legelterjedtebb eszköz a passzív infravörös mozgásérzékelő. Az érzékelés működési elve az emberi test vagy bármilyen élőlény által kibocsájtott hő és a védett terület aktuális levegő hőmérsékletének hirtelen eltérése. A passzív infravörös mozgásérzékelő röviden PIR, az érzékelő panel elektronikáján elhelyezett (típustól függően) egy vagy több passzív piroelektronikus érzékelőeszközből áll. Ezek képesek digitális jellé (feszültség változásával) alakítani az érzékelő eszköz (piroszenzor) által érzékelt hőeltérést.
Az eszköz nevében is benne van a „passzív” szó, tehát az érzékelő aktív infravörös sugarakat (mint. pl. az infra sorompó) nem bocsát ki magából, hanem az érzékelő eszköz műanyag burkolatán, közvetlen a piroszenzor előtt található ún. Fresnel lencse által begyűjtött és központosított infravörös sugarakat és azok változásait érzékeli. Ezeket hívjuk Fresnel lencsés érzékelőknek.
A másik érzékelési típusnál (szintén a test és a védett tér hőváltozásán alapuló piroszenzor elé) nem a Fresnel lencse gyűjti össze az infra sugarakat, hanem egy, a mozgásérzékelő műanyag házán belül elhelyezett tükör. Ezeket tükrös mozgásrézékelőknek nevezzük. A tükrös érzékelők a rendkívül precíz érzékelésükről váltak hírhedté, mivel a tükör sokkal pontosabban képes összpontosítani a piroelembe az infra sugarakat, mint a műanyag Fresnel-lencse.
Természetesen a piroelem után található ún. „digitális jelfeldolgozású áramkör” is nagy szerepet tölt be az érzékelő működésében, hiszen ez dönti el, hogy riasztást váltson e ki az eszköz az adott érzékelési eseményre vagy nem.
A passzív infravörös mozgásrézkelő érzékelésének alapjául szolgáló hőmérséklet sok esetben eltérő, vagy hirtelen változó. Ez esetekben használatos az ún. mikrohullámú érzékelővel vagy „radarral” kombinált passzív infravörös mozgásérzékelő. Ezen érzékelőkben a már előzőekben leírt egy mikrohullámú adó-vevő egységet is elhelyeztek, melynek működése a doppler-effektus elvén alapszik. A téves jelzéseket okozó környezeti hatások kiküszöböléséhez ez elengedhetetlen. (Ilyen tényezők Pl: bekapcsolt klímakészülék, konvektor, kályha, kazán, stb...)
Mivel a mikrohullámmal kombinált PIR-ek ezt a két érzékelési módot használják általában „ÉS” (tehát mindkettő érzékelőnek jeleznie kell a riasztás kiváltásához – ÉS kapcsolat) elektronikai kapcsolattal, ezért nem elég a védett terület hőmérsékletének hirtelen változnia, hanem konkrét mozgásra is szükség van a riasztási jelzés kiváltásához.
A PIR-ek működését számtalan más típusú érzékelővel és ezek egy eszközben többszöri felhasználásával kombinálják. Ezek összefoglaló neve a „kombinált mozgásérzékelő”.
A PIR mozgásérzékelő az előzőekben leírtak alapján lehet kombinálva egy-vagy két különböző frekvencián működő doppler-effektus elven alapuló mikrohullámú érzékelővel, ultrahang érzékelővel, vagy üvegtörés érzékelővel.
A mozgásrézkelőknek (legyen az kombinált vagy passzív infra), léteznek ún. antimaszkos kialakítású változatai is. Ezeket már magasabb biztonsági elvárásokat támasztó objektumok védelmére használjuk. (EN-50131: Grade 3) Az antimaszk tulajdonképpen a mozgásérzékelő lencséjének a kitakarásának érzékelésére szolgál. Ezt általában egy aktív infra adó-vevő párral oldják meg a gyártók, melynek érzékenysége természetesen állítható. 

Léteznek azonban olyan radarral kombinált PIR-ek, ahol a Radar antennájához való tárgy/test közeledése váltja ki az Antimaszk riasztási jelzését. A felület vagy héj védelem és a térvédelem utáni lépcső a tárgyvédelem. Tárgyvédelem esetén beszélhetünk ún. elmozdulás érzékelőkről melyeket pl. festmények vagy értékes tárgyak a helyükről való elmozdítása esetén való érzékelésre használunk, de ide tartozik a páncélok, széfek védelmére használt ún. rezgés vagy testhang érzékelő is, mely az adott tömörségű és típusú fém (acél, alumínium, vas, stb...) rezgését, fúrását érzékeli.

Itt ezekről olvashat: Nyitásérzékelő, Süllyeszthető nyitásérzékelő, Felületi nyitásérzékelő, Grade 3 Nyitásérzékelő, Grade 4 Nyitásérzékelő, Mozgásérzékelő, Esztétikus mozgásérzékelő, Antimaszkos mozgásérzékelő, Szabotázsvédett érzékelő, Trezor érzékelő, Rezgésérzékelő, Testhangérzékelő, Fúrásérzékelő, Szeizmikus érzékelő, Dőlésérzékelő

bottom of page