top of page

Riasztórendszerek

Elektronikus vagyonvédelem

A riasztó rendszerek esetében érdemes három fajta rendszerkiépítési lehetőséget megkülönböztetni. Vezetékes, vezeték nélküli vagy hibrid, azaz vezetékes és vezeték nélküli eszközöket egyaránt tartalmazó rendszer.

A minőségi, de nem drága vezeték nélküli eszközökben általában évente-kétévente érdemes/szükséges elemet cserélni. A vezeték nélküli megoldásokat kifejezetten akkor javasoljuk, ha a kábelezés bizonyos okok miatt nem megoldható.(Esztétikai vagy műszaki okokból kifolyólag) Fontos megemlíteni, hogy mindkét rendszer kiépítésnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. 
Pl.. A vezetékes rendszerben nem kell elemeket cserélni az érzékelőkben, valamint az eszközök gazdaságosabb árakon kaphatóak, mint a vezeték nélküliek.
A vezeték nélküli rendszernél viszont egyáltalán nincs szükség a rendszer kábelezésére.

Milyen eszközökből épülhet fel egy Riasztó rendszer?

Nos, a legelső és az egyik legfontosabb része a rendszernek maga az a panel, mely mindenféle logikai kapcsolatokkal és a gyári szoftverével (melyet az adott objektum védelmének kialakítása után kell felprogramozni) látja el az "irányítási" feladatokat. Ez a riasztóközpont azaz a rendszer "agya".

A riasztóközpontnak szüksége van szünetmentesítésre, tehát a bejövő hálózati feszültség bármilyen okból történő megszűnése esetén (áramszünet, szabotázs) a rendszernek még legalább 12-24, de a legjobb ha 48 órát stabilan, üzemképes állapotban képes ellátni a feladatát. Ehhez kell biztosítani a rendszerhez egy megfelelő kapacitású akkumulátort is. A riasztórendszer alapvető tápellátáshoz elengedhetetlenek még a transzformátorok és rendszer kialakítástól függően egyéb ún. segéd tápegységek, szintén saját akkumulátorokkal. Ezeket általában egy első-hátsó (azaz fedél és lefeszítés védett) szabotázskapcsolóval ellátott földelt fém dobozba szereljük.

A rendszerünknek idáig van egy "agya", de ahhoz, hogy a riasztóközpont értesüljön a védett terek nem kívánt állapotairól a rendszerünket a védett objektumhoz és az ügyfél igényeire szabva fel kell szerelnünk érzékelőkkel. Kültéri védelem, Beltéri védelem, Héj/Felületvédelem, Térvédelem, Személyi és Tárgyvédelmi eszközökkel. Ezek a rendszer "érzékszervei". Ezen felül a kívánt kezelési módot (kód, kártya+kód) és ún. bejárati pontokat kiválasztva felszereljük a kezelő egységeket (kezelőket) a megadott helyekre. A kezelő egységek feladata, hogy a rendszer aktuális, készenléti, üzemkész, hibás vagy riasztás közbeni, valamint bármilyen más állapotát jelezzék az arra jogosult személyeknek, különféle megoldásokkal. Működési csoportjai szerint kétfelé oszthatjuk őket. Vannak LED-es és LCD-s kezelő egységek.

A LED-es kezelő egységek hanggal, és fényjelzésekkel mutatják a rendszer aktuális eseményeit. Az LCD-s kezelők közül létezik ún. Ikonos LCD kezelő egység, mely hexadecimális értékekkel és (típus függő) egyedi ikonokkal, számokkal és betűkkel hozzák a felhasználó tudtára a rendszerben történteket. (Zónaállapotok, Terület/Partíció állapotok, Rendszer hibák, Esemény napló- memória, stb.) Az LCD-s kezelők másik fajtája az ún. alfanumeritikus azaz szöveges (leggyakrabban Magyar nyelvű) kezelő egység. Ez egy-két LED-fénytől eltekintve (általában - Rendszer státusz, Hiba) a rendszerben kiválasztott nyelven, szövegesen hozza tudtunkra a rendszer állapotát.

Miután van egy stabilan működő rendszerünk, mely "szól ha baj van", már csak egy "száj" kell neki. Jelen esetünkben a száj a hangjelző vagy hang és fényjelző. Ha ezek mind korrektül, összhangban jól működnek akkor jöhet a védelem egyik legfontosabb eleme a Távfelügyeleti csatlakozás. Ez a Távfelügyelet menüpontban leírtak szerint történhet kapcsolt vezetékes analóg vonalon, IP modulon, GSM-en, Rádió frekvencián vagy a ma elérhető legkorszerűbb technológián alapuló GPRS kommunikátor segítségével. Ezek előnyeiről és hátrányairól szinten a Távfelügyelet menüpontban olvashat.

Az így elkészült elektronikus védelmi rendszer, a tesztelése és oktatása után a tulajdonosnak átadásra kerül.

Az általunk telepített rendszerekre a garancia: 3 ÉV
(Akkumulátorokra és a szerelésre 1 ÉV)

Itt ezekről olvashat: Csendes riasztás, Hangos riasztás, Betörés riasztás, Pánik riasztás, Szabotázs riasztás, Áramszünet riasztás, Vezeték nélküli riasztó, WiFi riasztó, rádiós riasztó, kábelnélküli riasztó, Texecom riasztó, DSC riasztó, Paradox riasztó, Gemini riasztó, Riasztó akku, Riasztó akkumulátor

bottom of page