Riasztórendszerek

Elektronikus vagyonvédelem

A riasztó rendszerek esetében érdemes három fajta rendszerkiépítési lehetőséget megkülönböztetni. Vezetékes, vezeték nélküli vagy hibrid, azaz vezetékes és vezeték nélküli eszközöket egyaránt tartalmazó rendszer.

A minőségi, de nem drága vezeték nélküli eszközökben általában évente-kétévente érdemes/szükséges elemet cserélni. A vezeték nélküli megoldásokat kifejezetten akkor javasoljuk, ha a kábelezés bizonyos okok miatt nem megoldható.(Esztétikai vagy műszaki okokból kifolyólag) Fontos megemlíteni, hogy mindkét rendszer kiépítésnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. 
Pl.. A vezetékes rendszerben nem kell elemeket cserélni az érzékelőkben, valamint az eszközök gazdaságosabb árakon kaphatóak, mint a vezeték nélküliek.
A vezeték nélküli rendszernél viszont egyáltalán nincs szükség a rendszer kábelezésére.

Milyen eszközökből épülhet fel egy Riasztó rendszer?

Nos, a legelső és az egyik legfontosabb része a rendszernek maga az a panel, mely mindenféle logikai kapcsolatokkal és a gyári szoftverével (melyet az adott objektum védelmének kialakítása után kell felprogramozni) látja el az "irányítási" feladatokat. Ez a riasztóközpont azaz a rendszer "agya".

A riasztóközpontnak szüksége van szünetmentesítésre, tehát a bejövő hálózati feszültség bármilyen okból történő megszűnése esetén (áramszünet, szabotázs) a rendszernek még legalább 12-24, de a legjobb ha 48 órát stabilan, üzemképes állapotban képes ellátni a feladatát. Ehhez kell biztosítani a rendszerhez egy megfelelő kapacitású akkumulátort is. A riasztórendszer alapvető tápellátáshoz elengedhetetlenek még a transzformátorok és rendszer kialakítástól függően egyéb ún. segéd tápegységek, szintén saját akkumulátorokkal. Ezeket általában egy első-hátsó (azaz fedél és lefeszítés védett) szabotázskapcsolóval ellátott földelt fém dobozba szereljük.

A rendszerünknek idáig van egy "agya", de ahhoz, hogy a riasztóközpont értesüljön a védett terek nem kívánt állapotairól a rendszerünket a védett objektumhoz és az ügyfél igényeire szabva fel kell szerelnünk érzékelőkkel. Kültéri védelem, Beltéri védelem, Héj/Felületvédelem, Térvédelem, Személyi és Tárgyvédelmi eszközökkel. Ezek a rendszer "érzékszervei". Ezen felül a kívánt kezelési módot (kód, kártya+kód) és ún. bejárati pontokat kiválasztva felszereljük a kezelő egységeket (kezelőket) a megadott helyekre. A kezelő egységek feladata, hogy a rendszer aktuális, készenléti, üzemkész, hibás vagy riasztás közbeni, valamint bármilyen más állapotát jelezzék az arra jogosult személyeknek, különféle megoldásokkal. Működési csoportjai szerint kétfelé oszthatjuk őket. Vannak LED-es és LCD-s kezelő egységek.

A LED-es kezelő egységek hanggal, és fényjelzésekkel mutatják a rendszer aktuális eseményeit. Az LCD-s kezelők közül létezik ún. Ikonos LCD kezelő egység, mely hexadecimális értékekkel és (típus függő) egyedi ikonokkal, számokkal és betűkkel hozzák a felhasználó tudtára a rendszerben történteket. (Zónaállapotok, Terület/Partíció állapotok, Rendszer hibák, Esemény napló- memória, stb.) Az LCD-s kezelők másik fajtája az ún. alfanumeritikus azaz szöveges (leggyakrabban Magyar nyelvű) kezelő egység. Ez egy-két LED-fénytől eltekintve (általában - Rendszer státusz, Hiba) a rendszerben kiválasztott nyelven, szövegesen hozza tudtunkra a rendszer állapotát.

Miután van egy stabilan működő rendszerünk, mely "szól ha baj van", már csak egy "száj" kell neki. Jelen esetünkben a száj a hangjelző vagy hang és fényjelző. Ha ezek mind korrektül, összhangban jól működnek akkor jöhet a védelem egyik legfontosabb eleme a Távfelügyeleti csatlakozás. Ez a Távfelügyelet menüpontban leírtak szerint történhet kapcsolt vezetékes analóg vonalon, IP modulon, GSM-en, Rádió frekvencián vagy a ma elérhető legkorszerűbb technológián alapuló GPRS kommunikátor segítségével. Ezek előnyeiről és hátrányairól szinten a Távfelügyelet menüpontban olvashat.

Az így elkészült elektronikus védelmi rendszer, a tesztelése és oktatása után a tulajdonosnak átadásra kerül.

Az általunk telepített rendszerekre a garancia: 3 ÉV
(Akkumulátorokra és a szerelésre 1 ÉV)

© 2020 Objekt-Őr Kft. Minden jog fenntartva! 

  • Keresd facebook oldalunkat!

Keressen minket facebookon is!

Objekt-Őr Vagyonvédelmi, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

1118, Budapest, Tűzkő u. 9.

+3617664566