top of page

Távfelügyeleti megoldások

Riasztó távfelügyelet

A távfelügyeleti jellemzők leggyakoribb formája. Ez esetben leggyakrabban egy behatolásjelző (Riasztó) rendszer jelzéseit fogadja távfelügyeletünk. Rendszerek típusának és kialakításának függvényében változhatnak a jelzések. Betörésjelzés, Szabotázsjelzés, Támadás/Rablás és Műszaki jelzések általában alapvetőek, de amennyiben a riasztóközpontunkra pl.: füst, víz, metán gáz, altató gáz, szén-monoxid, rezgés, falbontás, illetve még számtalan fajtájú érzékelő csatlakoztatva van, ez esetben ezek jelzéseit is folyamatosan fogadja ügyeletünk és azonnali intézkedéseket teszünk a beérkezett jelzésekre. Ügyfeleinkkel előre egyeztetett módon, a szolgáltatási szerződésben foglaltaknak megfelelően.

Távfelügyeleti átjelzés

A távfelügyelet egy olyan két végponton kialakított kapcsolat vagy információs csatorna, melyen keresztül szabványos, kódolt üzenetekben meghatározott információk jutnak el az adótól (pl. Riasztóközpont, Tűzjelzőközpont) a távfelügyeleti vevőig. A távfelügyeleti vevők a beérkező jelzést feldolgozván továbbítják azt a távfelügyeleti szoftvernek, mely érthető információvá alakítja az eseményeket a diszpécserek számára. A ma már leginkább használatos szabvány kommunikációs protokoll az ún. Contact ID (CID). Régebben telepített és gyártott riasztórendszerek protokolljai között szerepelhetnek még 4/2 és SIA protokollok, melyek közel nem tartalmaznak annyi információs lehetőséget mint a ma szabványban lévő CID. Az átjelzés módját tekintve többféle kommunikációs csatornát különböztetünk meg egymástól. A legrégebben használatos és manapság már elavultnak számító, de létező átjelzési útvonal a vezetékes kapcsolt analóg telefonvonalas távfelügyeleti átjelzés. Ebben az esetben a helyszínen már meglévő, kiépített telefonhálózatra rákötve, a riasztóközpont vezetékes analóg vonalon keresztül veszi fel a kapcsolatot a távfelügyelettel. Ennek hátránya, hogy a vezetékes telefonvonal könnyen szabotálható és bár a riasztó rendszerek napi legalább egy ún. napi tesztjelzést, életjelet küldenek be a távfelügyeletre a technika fejlődésével ez az átjelzési megoldás elavulttá és másodlagos vagy harmadlagos átjelzési útvonallá vált. 
Fontos tudni, hogy ezen átjelzési útvonal használata esetén a riasztóközpont használja a telefonvonalat és ennek kommunikációs költségei minden esetben az előfizetőt terhelik. A telefonvonalas átjelzés hátrányainak kiküszöbölésére a már jó pár évvel ezelőtt hazánkban is megjelenő átjelzési forma a Rádiós átjelzés vette át a szerepet. Ez óriási lépés volt, hiszen az "elvágható telefonkábelt" sikerült kiváltani rádiós jelekké, melyeket sokkal nehezebb volt szabotálni. A kor további előrehaladtával egyre szélesebb körben népszerűvé váltak a GSM sávon elterjedt rádiós kommunikációs eszközök. Az analóg kapcsolt telefonvonalas átjelzéssel és rádiós átjelzéssel szembeni óriási előnye a még nehezebb szabotázs volt. Bármilyen hihetetlen, manapság már a GSM technológia is a biztonságtechnika terén lassan elavult lehet, ugyanis egyre elterjedtebb és manapság szinte már mindenre használatos a világháló (Internet). A legújabb fejlesztésű GPRS kommunikátorok segítségével folyamatosan a hálózaton kommunikálva a régi analóg vonalas átjelzés esetén előfordult 15-30 mp-es kommunikáció hosszát csupán 8-15 mp re sikerült rövidíteni. Manapság az ún. gyors jelzések, melyek a GPRS eszköz saját bemeneteire kapott feszültségre való ráadáskor kommunikálódnak, már 3-4 mp 
alatt beérkeznek a távfelügyeleti vevőhöz. Mivel a GPRS kommunikátor folyamatosan egy hálózaton működik ezért a kétirányú kommunikáció lehetővé teszi az 1 perces életjel lekérdezési gyakoriságot. Az egyszerű rádióadók szintén csak egy irányban kommunikálnak, ezért a távfelügyelet a napi tesztjelentés azaz életjel elmaradásán kívül semmi másból nem tudja érzékelni a kommunikációs csatorna megszűnését, szabotázsát. A GPRS kommunikátor szabotázsa esetén viszont az eszköz "leesik" egy On-Line hálózatról, így ennek észrevétele 24 óra helyett 3 percre módosul. Ez természetesen magára az átjelző eszköz védelmére vonatkozik, a riasztóközpont egyedi beállításától a 
központ maga küldhet a 24 óra helyett akár óránkénti tesztjelzést/életjelzést magáról a távfelügyeletnek. Cégünk a GPRS kommunikátorát és kommunikációs csatornát ajánlja figyelmébe minden kedves leendő ügyfelének. 
Amennyiben az átjelzés biztonságát szeretnénk még fokozni, úgy az átjelzési útvonalak kombinálhatóak is, ezáltal egyszerre több egymástól független kommunikációs csatornán tud értesülni a távfelügyelet a riasztóközpont vagy 
egyéb jelzőközpont helyszínről küldött eseményeiről.

Tűzvédelmi távfelügyelet

A Tűzvédelmi vagy Tűzjelző rendszerek Távfelügyelete esetén szintén sok szabvány (Magyar és Európai egyaránt) és előírás létezik. A Magyarországon jelenleg mérvadó ún. OTSz azaz Országos Tűzvédelmi Szabályzat. Tűzvédelmi Távfelügyeletet lehet kérni „Önkéntességből” ha az adott gyár, telephely, üzem, irodaház, stb. mérete, kialakítása, az ott végzett tevékenysége alapján a területi Katasztrófavédelem/Tűzoltóság nem kötelezi arra, hogy közvetlenül a Tűzoltósághoz (is) menjen az átjelzés.

A második eset a fent megemlített példa alapján, hogy bizonyos esetekben a Katasztrófavédelem/Tűzoltóság előírja azt, hogy a Távfelügyeleten kívül a Katasztrófavédelem/Tűzoltóság szerverére is legyen irányítva, jeleztetve a Tűzjelző rendszer jelzése.

A harmadik (leggyakoribb) esetben, a cégek, telephelyek, költségcsökkentés céljából a 24 órás őrség megszűnésével szokták kérni a Tűzvédelmi távfelügyeletet. Amennyiben 0-24 órás portaszolgálat vagy őrszolgálat megszűnik a helyszínen, abban a pillanatban már a Tűzjelző OTSz szabályok által előírt átjelzésnek működnie kell. Ettől függetlenül minden esetben egyedileg csak a területileg illetékes Katasztrófavédelem/Tűzoltóság dönt arról, hogy milyen előírásoknak kell megfelelnie az adott területnek, objektumnak a működéshez.
Az OTSz-ben előírt duplikált átjelzést az Objekt-ŐR Távfelügyelete kétféle megoldással szokta biztosítani ügyfelei részére. Vagy 2 db különböző hálózaton kommunikáló TMT, azaz Tűz Megfelelőségi Tanúsítvánnyal ellátott GPRS kommunikátor szünetmentes megoldásával, vagy egy GPRS és egy TMT minősített IP-s modul segítségével. Az IP-s modul vezetékes interneten kommunikáló eszköz, tehát csak olyan helyen lehet használni és beüzemelni, ahol korrekt szünetmentesített (routerek, szerverek) vezetékes internetkapcsolat áll a rendelkezésre.

Összefoglalva tehát a Tűzjelző távfelügyelet esetén, egy kifejezetten tűzjelzésre gyártott, minősített, Katasztrófavédelem/Tűzoltóság által jóváhagyott, elfogadott, kiépített jelzőrendszer jelzéseit fogadja TMT minősített távfelügyeletünk, mely a tűzjelzés és oltás területén felmerülhet.
Pl.: Tűzjelzés, Rendszerhibák, Oltás vezérlés indítása, Oltás vezérlés tiltása, Előriasztások, Evakuáció jelzés, stb...

Fontos hangsúlyozni, hogy a Tűzvédelmi távfelügyelet is igen komoly felelősséggel jár, hiszen egy időben észlelt Tűzjelzés azonnali reagálással számtalan életet menthet.

Felvonó távfelügyelet

Ebben az esetben a felvonóban, közismertebb nevén a liftben van az adókészülék, vészjelzési nyomógomb egysége elhelyezve. Segítség kérésekor a diszpécser a lehető legrövidebb időn belül élőhangon felveszi a kapcsolatot a bennrekedt utassal, majd szükség esetén értesíti a házmestert, a karbantartót, katasztrófavédelmet vagy járőrt küld a helyszínre, akinél a lift kabin letekeréséhez szükséges kulcs megtalálható, ezáltal az órákra vagy akár napokra bennrekedt utasok kiszabadítását jelentős mértékben lehet csökkenteni, illetve a veszélyhelyzetet elhárítani. A felvonó vészjelző rendszer természetesen rendelkezik akkumulátorral ez által áramkimaradás esetén is órákon át működőképes marad. A vészjelző a megfelelő minősítésekkel rendelkezik.

Video távfelügyelet

A Video-Távfelügyelet, a vagyonvédelmi és riasztó távfelügyelet egy lényeges opcionális szolgáltatása/kiegészítése. A védett objektumban felszerelt kamerarendszer összes kamerájának képét internetes eléréssel, távoli hozzáféréssel diszpécsereink a védett objektumba történő esetleges behatolás jelzés észlelésekor (riaszt a riasztórendszer) távolról meg tudják tekinteni, majd ezeknek megfelelően tudnak intézkedni. Amennyiben szükségesnek ítélik (bűncselekményre utaló jeleket látnak), akkor a kivonuló szolgálat helyszínre vezénylése mellett azonnal értesítik a Rendőrséget is.

Please reload

Itt ezekről olvashat: Riasztó távfelügyelet, Riasztó kivonulással, Pánikgomb, Kivonuló szolgálat, BIztonsági szolgálat, Tűzjelző távfelügyelet, Tűztávfelügyelet, Tűzoltósági bejelzés, Lift távfelügyelet, Felvonó távfelügyelet, Liftmentés, Felvonófelügyelet, Video megfigyelés, Video távfelügyelet, Video rendszer, Contact ID, Ademco Contact ID, SIA, IP távfelügyelet, matávőr, matáv-őr

bottom of page